16 oktober 2016

Pippiklänning


Dagen har spenderats på ett stojigt femårskalas. Födelsedagsbarnets mor tipsade om vad önskepresensten var - en Pippiklänning, så en sådan fick det bli. Eftersom femåringen var och såg Pippi på teatern i våras var det såklart den Pippi jag tog fasta på. Grönt och orange bomullstyg fick sällskap av några äkta restbitar tyg från Pippiproduktionen, och designen fick ett par omformuleringar.


Snittet är det klassiska Pippi-snittet med kort t-shirtklänning och förkläde med korslagda axelband på ryggen. Sneda fickor med färgglada knappar ger ett spralligt intryck.


Knäppbart sprund i rosaprickigt vid halsen gör att klänningen lätt kan dras över huvudet. 


Framifrån och bakifrån, såhär blev den att se ut. Ikväll fick jag ett mms av en nöjd femåring som provade sin klänning och peruk, med apan nonchalant slängd över axeln. :)



14 oktober 2016

Ekotips för illaluktande skor


Att spela teater i en bassäng av vatten har sina utmaningar. Luftfuktigheten på scenen och i kulisserna är högre än normalt. Kläderna utsätts för extrema förhållanden, från drypande vått till heta stunder i torkskåpet. Det tär på skorna också, som vi försöker lufttorka så ofta det går. Den konstanta nedblötningen gör att skorna börjar lukta riktigt surt. Men jag har hittat den ultimata lösningen.
 Jag ville absolut inte köpa in några kemikalier, istället försöker jag hårt att kemikaliebanta kostymateljéns tvättrum. Det ekologiska tipset för att ta bort äcklig lukt effektivt heter tee tree oil.


Det är bakterietillväxt som orsakar lukten. Tee tree oil har antibakteriella egenskaper. I ca 0,75 liter vatten droppade jag 10 droppar eterisk olja som jag sedan har sprayat skorna med på insidan och låtit lufttorka. Efter 3-4 sprayningar är lukten som tidigare krävde gasmask helt borta. Effekten är förbluffande, och jag kan varmt rekommendera den här behandlingsmetoden för illaluktande skor. Och det allra bästa är att tee tree inte döljer den hemska lukten med en annan, som många kemiska ämnen tenderar göra, utan den helt enkelt avlägsnar bakterierna som orsakar lukten. Så bäst. 

8 oktober 2016

Tofsmössa med delfiner


Bloggtorka är inget man önskar drabbas av, och det kan naturligtvis ha olika orsaker men i mitt fall har det tyvärr varit tidsbrist som gjort att september blev en bloggfri månad. Jobbet med Mor Kurage tog all min vakna tanketid, och om kvällarna när jag vanligen brukar hinna blogga så slocknade jag som ett ljus. Däremellan behövde ettåringen all min uppmärksamhet. September blev en paus, nu söker jag en ny rutin som rymmer bloggandet. Detta om detta. 

I gruppen Online stickcafé Österbotten har vi mösstema på gång, hösten till ära. Till ettåringen sydde jag en härlig mössa i två lager ekologisk bomullsjersey och som foder ekologisk bomullsfleece. Som krona på verket behövdes en tofs. Det blev en klassisk rund tofs av den modell man lärde sig göra på årskurs ett i grundskolan. Om någon mot förmodan glömt hur man gör en klassisk igelkottstofs följer här en instruktion. 



Det finns förvisso alla sorters tofstillverkarförpackningar att köpa nuförtiden, men det är fullständigt onödigt att inhandla dylika. Det man behöver är kartong, garn, sax och nål. Kartongen klipps till två identiska ananasringar. Hålet i mitten avgör tofsens fluffighet, ju större hål, desto tätare tofs. Diametern på ringarna är densamma som tofsen diameter. 


Ringarna placeras tätt ihop. Restgarn passar ypperligt, man trär ett antal långa garnändar på nålen och börjar fylla ringarna med garn, runt runt, jämnt fördelat. 


När ringarna är så fyllda med garn att nålen inte längre ryms genom hålet i mitten är det dags att klippa upp. Man separerar garnet och sticker in en vass sax mellan ringarna och klipper hela vägen runt. 


På detta viset. 


Sen separerar man ringarna från varandra och knyter ren garnända unt mitten på tofsen hårt och stadigt. Sen är det bara riva bort ringarna och sy fast tofsen på en mössa eller annat man vill tofsa till.