30 juli 2017

Lettiska vantar


Som jag nämnde i förra inlägget, var ett av mina mål med resan till Riga, Lettland, att införskaffa ett par äkta lettiska mönsterstickade vantar. Länge har jag tittat på motiv och mönster på Pinterest, så det var spännande att få se den "äkta varan". En av de första butikerna där jag hittade lettiska vantar var Musmaja på Kaleju iela 7 i den gamla stadsdelen av Riga. Det var helt klart i den delen av staden man skulle sköta sin eventuella souvenirshopping. Musmaja hade enormt mycket hantverk av alla de slag, men jag koncentrerade mig på vantarna. Det fanns långt över hundra olika modeller. Alla var stickade med tunt, tunt yllegarn, inte olikt det kardgarn som används när man väver våra traditionella folkdräktstyger. Känslan blir robust och lite stickig, men tack vare att garnet är så tunt och rätt hårt spunnet blir mönstren väldigt detaljerade och stilrena.Det var otroligt svårt att välja ett par vantar. Dessutom var de utspridda här och var i hela butiken så att få en översikt var omöjligt. Storlekar varierade, liksom priserna, men de allra flesta vantarna kostade kring 35€. De vita med stjärnor var mina favoriter från Musmaja, men lite för små så de fick vänta på nästa köpare. Jag provade och provade och gick slutligen ut utan några vantar alls. 


Medan vi vandrade runt i gamla stadsdelen lade jag märke till att man också sålde "lettiska vantar" på de många krimskramsstånden som är specifikt ämnade för turister. Efter en snabb titt kunde jag konstatera att vantarna i stånden var stickade i förenklade mönster med grovt garn, och inte ens handgjorda. Det var absolut inte vad jag var ute efter. Istället sökte jag reda på flera design- och garnbutiker för att hitta äkta lettiska vantar. 


Hobbywool på Maza Pils iela 6, hittade jag superfina DIY-förpacknngar för den som vill sticka egna vantar med lettiska motiv och med rätt garn. De hade också färdiga exemplar, men inte heller där var det någon färg- och mönsterkombination som kändes riktigt rätt. Hobbywool har också en jättefin webbsida med någar gratismönster på vantar. 
 Slutligen hittade jag mina vantar på Tines. Tines hade både en konkret butik på Riharda Vagnera iela 5, men också ett litet stånd vid ett närbeläget torg, alldeles invid The Cat´s House på Meistaru iela 19. Där blev det affär, ynka 19€ gav jag för ett par handstickade vantar som tilltalade mig från början till slut. Färger, mönster, och alla de underbara detaljerna. 

Lettiska vantar i grått, svart, rött och vitt fick det bli, med en liten bård och uddkant. Jag blev speciellt förälskad i den fina etiketten med texten "Lovingly hand-knit by latvians grandmothers". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar