18 april 2016

Trycka tyg med roller



Det är roligt att experimentera med textilfärg och skapa egna tryckta tyger. Det svåraste steget brukar vara att hitta ett tillräckligt stort utrymme för tryckning och rätt underlag. Ett tryckbord måste vara mjukt för att man ska få färgen jämn. Underlaget ska ge efter helt enkelt. Har man lyxen att besitta stora arbetsutrymmen kan man göra ett tryckbord på en spånskiva. Fodra med flera lager av t.ex. filttyg och lägg ett bomullstyg överst. Stansa sedan fast alla lager riktigt spänt på spånskivan. Skivan kan sen läggas ovanpå ett vanligt bord och mellan tryckningarna förvaras lutad mot en vägg. 
 Ett annat sätt är att göra ett portabelt tryckbord som rullas ihop efter användning. Det består av samma tyglager  till tryckunderlag men istället för att stifta fast tygen på en skiva rullar man ut dem på ett befintligt bord och använder stora knipverktyg för att fästa alltsammans i bordet. Det blir mycket smidigt men man får knipa på rätt täta avstånd för att få underlaget tillräckligt spänt.



Ett roligt sätt att trycka ränder på är med en vanlig målarroller. Denhär lilla rollersatsen med skaft, två rollers och en färgbytta kostade ca 7€ och kan såklart återanvändas många gånger - men det förutsätter att man är noga med rengörningen efter användning. 


När man trycker en mörkare färg på en ljusare bör man alltid använda transparent bas. Det ger en mer levande yta som inte blir stel och hård. Ska man trycka mörkt på ljust måste man använda vit bas att blanda pigment i. Bas och pigment kan köpas t.ex. härifrån. Bunkra upp med grundfärger, rött, gult, blått, så kan resten blandas. Men strunta i att blanda svart, det blir aldrig bra. Vill man trycka svart är  det bättre att köpa färdigt svart pigment att blanda i transparent bas. 


Innan man börja randa måste man spänna ut tyget på tryckunderlaget och fästa det noga. Knappnålar med ca 5 cm mellanrum är lagom. Vill man ha jämna ränder markerar man var man ska rolla. Färgen rollas sedan ut på tyget, man kan rolla av och an flera gånger för att få jämn färgfördelning. 


Om man inte avgränsar ränderna får man levande skarvar. Vill man ha knivskarpa ränder kan man avgränsa med målartejp. Det är viktigt att dra bort tejpen så länge färgen är våt. 


Man kan gott tillåta lite kladd och klott. Det gör att slutresultatet ser genuint handgjort ut. 


Med mindre färg i rollern får man levande mönster som blir lite olika beroende på om man drar av färgen längs med eller tvärs över färgbyttan. Det är bara att experimentera sig fram. Tryckfärgen fixeras efter att den torkat med strykjärn. Har man inte lust, ork eller tid att stryka kan man faktiskt också grädda tyget i ugnen för att fixera färgen. Viktigt är då att man fluffar upp det kring t.ex. pergaminpapper så att värmen kommer åt på alla sidor. Tyg med elastan i passar inte så bra att grädda, men natrufibrer klarar värmen bra. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar