8 juni 2015

Stärkning av spetskronor

Virkade brudkronor och andra spetsar kan behöva stärkas för att få en stadig form. Metoderna för stärkning är många. En del färdiga sprayer finns i handeln, men det är onödigt att kosta på sig en sådan, man kan lika gärna själv blanda till en utmärkt stärkningsvätska med sådant som man vanligen har hemma. Tre metoder jag prövat är stärkning med socker, potatismjöl och trälim. De har olika för- och nackdelar och passar för olika ändamål. 


Dehär kronorna är museala och kommer från Brages Friluftsmuseum. De ska vara med på en utställning i sommar och behöver därför stärkas för att få tillbaka sin form. Kronan till vänster är troligen från 60- eller 70-talet, den är stor och virkad. Det var populärt med virkade brudkronor under de årtiondena. Kronan till höger är knypplad och troligen lite äldre. 
 Förr i tiden stärkte man ofta med mjölk, det är en metod jag ännu inte provat, däremot valde jag en annan naturlig stärkningsmetod till kronorna, nämligen potatismjölsstärkning. 


Receptet är 1 msk potatismjöl som rörs ut i 1 dl kallt vatten, sedan tillsätts 5 dl kokhett vatten under omrörning och blandningen tjocknar direkt. Konsistensen blir som surmjölk. På förhand bör man ha valt ut ett cylinderformat föremål i lämplig storlek att spänna ut kronan på. Jag klädde två köksbunkar i plast. Små kronor kan man spänna ut på overlocktrådrullar. 
 Spetskronorna doppas i blandningen, överflödig stärkelse avlägsnas med fingrarna och en ren handduk (vit och kronorna är vita). Sedan spänner man ut kronan på formen och låter den torka. 


Potatismjölsstärkning ger spröda, frasiga kronor. De tål inte fukt men lockar inte till sig ohyra som sockerstärkning tenderar göra. En annan nackdel med socker är att det gulnar och blir klibbigt med åren, potatismjöl ger ett skörare resultat men ändrar inte i färg. Petar man ofta på kronorna blir de såklart mjukare med tiden och stärkningen släpper. Vill man ha föremål som håller i längden ska man välja trälimsstärkning som ger det stadigaste resultatet. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar