8 oktober 2016

Tofsmössa med delfiner


Bloggtorka är inget man önskar drabbas av, och det kan naturligtvis ha olika orsaker men i mitt fall har det tyvärr varit tidsbrist som gjort att september blev en bloggfri månad. Jobbet med Mor Kurage tog all min vakna tanketid, och om kvällarna när jag vanligen brukar hinna blogga så slocknade jag som ett ljus. Däremellan behövde ettåringen all min uppmärksamhet. September blev en paus, nu söker jag en ny rutin som rymmer bloggandet. Detta om detta. 

I gruppen Online stickcafé Österbotten har vi mösstema på gång, hösten till ära. Till ettåringen sydde jag en härlig mössa i två lager ekologisk bomullsjersey och som foder ekologisk bomullsfleece. Som krona på verket behövdes en tofs. Det blev en klassisk rund tofs av den modell man lärde sig göra på årskurs ett i grundskolan. Om någon mot förmodan glömt hur man gör en klassisk igelkottstofs följer här en instruktion. Det finns förvisso alla sorters tofstillverkarförpackningar att köpa nuförtiden, men det är fullständigt onödigt att inhandla dylika. Det man behöver är kartong, garn, sax och nål. Kartongen klipps till två identiska ananasringar. Hålet i mitten avgör tofsens fluffighet, ju större hål, desto tätare tofs. Diametern på ringarna är densamma som tofsen diameter. 


Ringarna placeras tätt ihop. Restgarn passar ypperligt, man trär ett antal långa garnändar på nålen och börjar fylla ringarna med garn, runt runt, jämnt fördelat. 


När ringarna är så fyllda med garn att nålen inte längre ryms genom hålet i mitten är det dags att klippa upp. Man separerar garnet och sticker in en vass sax mellan ringarna och klipper hela vägen runt. 


På detta viset. 


Sen separerar man ringarna från varandra och knyter ren garnända unt mitten på tofsen hårt och stadigt. Sen är det bara riva bort ringarna och sy fast tofsen på en mössa eller annat man vill tofsa till. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar