9 juli 2015

Sy förvaringsboxar av bordstabletter


Som bäst inreds kommande ungens egen vrå i sovrummet med byrå och skötbord. Det är en hel del nya grejer som har införskaffats och alla dessa ska förstås placeras någonstans på ett lättillgängligt och städat vis. Skötbordet har två våningar, den lägre tänkt för förvaring. 
 På jakt efter textila förvaringsboxar kände jag att priserna var alldeles för höga i förhållande till mängden boxar jag skulle behöva. Länge stod jag och fumlade på 10-, 20- och 30-eurosboxar innan jag istället för att göra affär gick hem. Tydligen sattes idéverkstaden igång per automatik, för nästa dag när jag besökte en heminredningsbutik som lämpligen hade rea på bordstabletter, insåg jag att jag ju naturligtvis ska sy mina egna förvaringsboxar. 


Ynka 1,95 euro kostade vanliga textila bordstabletter i måtten 35x45 cm, rimligt. Just dessa turkosa bordstabletter jag fastnade för var relativt stabila i sig själv, vävda helt i bomull och skulle inte kräva någon extra stödkonstruktion. 


Så, hamstringen inleddes, jag köpte alla turkosa bordstabletter som fanns, totalt 9 stycken. Nedan följer en beskrivning för de som vill sy likadana förvaringsboxar. Det är enkelt och tar max 10 minuter per box. Framförallt blir det betydligt förmånligare än att köpa färdiga, och det bästa är ju att man kan återanvända bordstabletter man redan har i skåpet eller varför inte annat överloppsmaterial såsom jeanstyg.


Vik tabletten på mitten, så att stadkant följer stadkant och fåll möter fåll. Klipp ut en pappersmall i lämpliga mått, 9x9 cm använde jag. Placera den 0,5-1 cm från tablettens stadkant och parallell med mittvecket. Klipp runt mallen. 


Såhär ser den utvikta tabletten ut när den är klippt. 


För ihop de vänstra kortsidorna med varann och de högra kortsidorna med varann. Låt stadkanterna gå omlott och nåla ihop. 


Sy ihop kortsidorna med en bred sicksacksöm, det spelar ingen roll om detta görs från rät- eller avigsidan. Är stadkanterna hemskt tjocka kan man istället för att låta dem gå omlott ha dem att mötas kant i kant. 


Hålet som bildas på vardera sida placeras turvist kant i kant, räta mot räta och sys ihop med tät raksöm och säkras sedan med tät, bred trestegssicksack. 


Just trestegssicksacken är viktig emedan grovt vävda material som dessa lätt rispar upp. Klipp bort extra trådar och burr efter att sömmen är på plats. 


Vänd boxen med rätsidan utåt, vik sömsmånen från bottensömmarna mot mitten och sticka fast dem mot botten. Använd raksöm eller sicksack om du ytterligare vill förstärka materialet. 
 Om man vill kan man klä en kartongskiva med ett tunt bomullstyg och använda till att stöda upp bottnen med, men jag valde att helt enkelt bara pressa skarpa veck längs botten och längs varje hörn på boxen. 


Klart för förvaring.


5 kommentarer:

 1. Smart! Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 2. Bra tips, Tack för att du delade med dig! Glad att jag hittade din fina blogg via Mönsterarkivet. Ulrica

  SvaraRadera
 3. Jätte fint, vilken smart idé 🌸❤

  SvaraRadera
 4. Jätte fint, vilken smart idé 🌸❤

  SvaraRadera
 5. Jätte fint, vilken smart idé 🌸❤

  SvaraRadera