20 april 2016

Blekrosa ballerina

Foto: Anna Franck

Utställningen Inga vanliga dödliga och samarbetet med Anna Franck är över för den här gången, men jag måste ändå visa de resterande korsetterna i projektet som porträtterade kvinnor med makt. Ballerinan har jag bloggat om förr, och här har vi nu slutresultatet. Förebilden till figuren är Giovanna Bassi (1762-1834), en italiensk ballerina vars karriär till stor del ägde rum i Sverige. Giovanna styrde över sitt öde med makten från sin skönhet och talang. Anna Francks tolkning är en burlesk balett som äger rum i gränslandet mellan det offentliga och privata rummet. 
 Korsetten är, som alla andra korsetter i projektet, gjord av återvunnet material och restmaterial. Men den här har ytterligare en hemlighet, ett tidigare liv. Läs mer om det här. Formen är inspirerad av 1780-talet. 
 Modellen och skådespelaren Minnie Gråhn förälskade sig så pass i sin rollfigur att hon behöll shortsen efter fotograferingen. De är väldigt mörka på bilden men hade alltså en bak full av fluffiga spetsvolanger. Frisyren tycker jag är gudomlig, den samt sminket har Sabina Segerström gjort. 

Detalj ur foto av Anna Franck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar