10 januari 2016

Rät och avig chevronstickning


Vårens kurser i Pedersöre MI:s regi drar igång inkommande vecka. Många kreativa kurser bjuds ut och de flesta har ännu lediga platser så passa på och anmäl er. Redan på tisdag 12.01 startar "Sticka och virka" med Jeanette Saari som lärare. Kursen lovar inspirera till nya mönster och tekniker och lämpar sig för de som har grunderna på det klara, inom stickning eller virkning eller bägge, men som behöver nya utmaningar, nya idéer och nya handarbetsbekanta.
 Tekniker, tänker någon med fasa, är inte det väldigt invecklade saker? Flerändsstickning och spetsstickning och sådant? Nejdå, inte nödvändigtvis. Man behöver inte krångla till det om man inte är redo för och riktigt sugen på krångel. Med räta och aviga maskor klarar man sig långt och man kan göra massor med olika härliga strukturer bara genom att kombinera dessa på olika sätt. Till exempel dethär läckra chevronmönstret - så fint, så enkelt, så genialiskt. Diagrammet nedan visar en rapport, 12 maskor gånger 12 varv. Detta fortlöpande mönster upprepar sig och svårare än så behöver det inte vara. Man kan förstås också minska eller öka mask- och varvantalet jämt för ett mindre eller större mönster.
Alstret ska bli en tubhalsduk. Garnet är Drops Eskimo, 100% ull, i färgen ljusgrå 53. Med stickor nummer 7 kommer mönstret tydligt fram trots att garnet är tjockt och fluffigt. Efter blockning kommer mönstret att bli ännu tydligare, men just nu hänger arbetet på mors stickor så visar jag det oblockat tills vidare. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar