18 maj 2016

Blommor av pistageskalOm man alltid tar sig en funderare om saker och ting går att återbruka innan man kastar dem, kommer man att märka att svaret väldigt ofta är ja. Här kommer ett roligt tips om hur man kan skapa vackra blommor av pistageskal. Det som behövs är: tvättade pistageskal, metalltråd, små bitar filttyg, limpistol och smältlim, blomtejp och pärlor. En sax och en tång med smal spets och avbitare är nödvändiga verktyg. 
 Vill man naturfärgade blommor, alltså grönbeigea som pistageskalens egen färg, behöver skalen inte prepareras innan man börjar. Vill man däremot ha färggranna blommor går det utmärkt att färga skalen med textilfärg, växtfärg eller skafferifärger. Tips på skafferifärger är gurkmeja, kaffe, rödbeta, blåbär, rödvin, kokvatten från svarta bönor m.m. Man kan gott strunta i ljushärdighet och tvättäkthet, dehär blommornas färg behöver inte vara för evigt. 
 Pistageblommorna på bilderna är färgade med lila textilfärg och har helt enkelt fått ligga i en bunke med färg och vatten över natten. Pistageblomman är den i mitten av bilden nedan.


Arbetsskedena ses på bilden nedan, från vänster till höger. Trä en pärla på ändan av en ca 30 cm lång spänstig metalltråd och snurra fast den med hjälp av samma tråd. Tre pistageskal limmas omlott kring pärlan med limpistol och smältlim. En rund bit filttyg med ett litet hål i mitten träs på metalltråden nerifrån och läggs alldeles under pärlan med skal runt. Nedan om filttyget snurras en ny pärla fast på metalltråden som stöd för blomman. Resten av metalltråden agerar stjälk. 
 Fjärde och femte steget är att limma på ytterligare skal mot filtbottnen så att de omsluter förra varvet av pistageskal med skarvarna omlott placerade. I steg sex klipper man bort det filttyg som sticker ut utanför de totalt tre varven pistageskal. Slutligen virar man blomtejp runt bottnen av blomman, ner runt bottenpärlan och en bit längs stjälken. Blomtejpen döljer fula skarvar och ger blomman sitt slutliga blommiga utseende. Vill man ha hela stjälken grön fortsätter man ända ner. 


Vad kan man då använda dessa näpna pistageblommor till? Till exempel som brosch, som dekoration på ett hårspänne, eller i en långlivad bukett tillsammans med andar blommor av tyg och papper. Buketten nedan är en brudbukett som jag gjorde som beställningsarbete för ett par år sedan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar