9 maj 2016

Gammalt garn duger
Sju nystan Zephire Stabilisé ullgarn har legat i min garnkorg en längre tid. Det är sju ärvda nystan, som kom till mig för att de var min färg. Gammelgarn som ramlat över en lite ogenomtänkt tenderar att ligga kvar ett bra tag i korgen. Nystanen är inte inköpta till något särskilt, de bara väntar på att någon gång passa till något lite spontant. Tillsammans med fingarnen åldras de i garnkorgen. Fingarnet, de nystan som var jättedyra när man köpte dem men som man inte kommer sig för att använda eftersom resultatet borde bli perfekt. Fingarn kan inte ligga i halvfärdiga arbeten. Så istället ligger de oarbetade. Fingarnet och gammelgarnet begravs sida vid sida under nyare och nygamla garnfynd. 
 Gammalt garn i all ära, men ibland måste man ställa sig frågan kan ullgarn bli för gammalt? Nystan som legat länge i skåpet, alltså jättelänge, flera decennier, eller påsar med garn som hopar sig på loppisborden, växtfärgat garn som aldrig liksom blev mer än just färgat. Kan de gå ur tiden innan man hinner använda dem? Ja och nej, menar Anna på webbplatsen Billigt garn. Det beror på hur det förvarats, hur gammalt det är, och många andra aspekter. Ull vill ha fett och syre men inte mal och annan ohyra. En del färger hatar solen, en del material likaså. Är garnet växtfärgat kan det ha försvagats av metaller som tillsatts vid färgningsprocessen.
 Hittar man garn på loppis är det svårt att säga hur gammalt det är. Kanske kan banderollen, om en sådan finns, ge någon ledtråd. I fallet Zephire Stabilisé hjälper inte google nämnvärt. Garnet finns inte kvar i historien, men likväl i garnkorgen. Det är en present från en gammal dam, ett arv på ett sätt. Fint färg, hög ylleprocent, säkert också snyggt och prydligt förvarat bakom mörka skåpdörrar. Likväl brister det när man stickar det.Vad ska man göra? Är det helt enkelt för gammalt?
 Att kasta sju oöppnade nystan känns - förkastligt. Men tänk såhär; många stickar mest för stickandets skull, inte enbart för slutresultatets. Och måste allting hålla för evigt? Är det inte rättvist och ekologiskt nog att garnet får bli till ett par sockor som i alla fall håller ett litet tag? Absolut, säger jag, som svensken. Ett enkelt knep är att lägga garnet dubbelt när man stickar det. Då håller det faktiskt dubbelt bättre. Förstärkt häl hjälper ytterligare till att förlänga livstiden.


Såhär fina sockor stickade mamma åt mej av det gamla sköra arvegarnet. Vackra varma flätor i mintgrönt. Sockorna håller så länge de håller. Och när de går sönder får jag ju det högaktade nöjet att stoppa dem, som man gjorde med sockor förr i tiden. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar