12 augusti 2015

Växtfärgning del 1


Jag skrev tidigare om att jag anmält mig till en växtfärgningskurs som ordnades i Pedersöre MI:s regi,  igår var första planeringstillfället. Det är fråga om en grundkurs, vilket passar mej utmärkt, jag har som sagt tidigare bara använt mej av kemikalier för att färga tidigare, främst reaktivfärger. Men nu ska det bli andra bullar, växtfärgning verkar mycket intressant. 
 Som lärare fungerar väverskan Anna-Lisa Klemets. På första planeringstillfället gick vi igenom vilka olika arbetsskeden växtfärgningen består av och satte upp planer för resten av kursen (som äger rum i helgen) Vi gick också igenom vilka växter som ger vilka färger. Det är inte så enkelt så att en lila blomma ger ett lila garn. Anna-Lisa hade gjort en lista över färgerna man främst får fram med våra finländska växter, och det rör sig på en skala från gult, gulgrönt via olika nyanser av grönt och till brunt. För rött och blått blir det att ta till utländska växter, som hon införskaffat i pulverform härifrån

Färger från finländska växter:
GULT - björk, blåbärsblad, nässla, safflor, baldersbrå
GULGRÖNT - johannesört, renfana, vass
VARMGULT - lökskal, äppelträdsblad
GRÅGRÖNT - fräken, granris, ängssyra
GULBRUNT - björk, grankottar, klibbal, ljung, rabarber
BRUNT - islandslav, stenmossa, albark, havtorn

Vi var sex deltagare på kursen. Var och en fick välja vilken/vilka växter man vill samla in inför fredagen då vi börjar på med själva betningen (förbehandlingen) och färgningen. Jag valde vass emedan vi bor på villan just nu, det ska ge en gulgrön färg. Men eftersom vi också har så mycket ljung i knutarna funderar jag på att samla ljung också, som alltså inte ger lila färg utan gulbrun. Det som förvånar är hur mycket växter som behövs viktmässigt i förhållande till garnet. Till 100 g garn behövs 400-800 g färska växter eller 200-400 g torkade, så det är bara att ge sig ut och plocka. 


En korg full av vitt yllegarn väntar på att härvas upp i 50- och 100-grams härvor. Sen ska garnet tvättas med hårschampo, ylletvättmedel eller Yes-diskmedel inför färgningen. På fredagen fortsätter kursen, spännande. Hoppas vi får vackert väder.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar