4 augusti 2015

Vattentäta förvaringspåsar


Med ny chef i huset, lille Måns, snart 3 veckor gammal, förändras vanor och behov märkbart. Redan från början gick vi in för att använda oss uteslutande av tygblöjor, dels av ekologiska skäl, dels av ekonomiska och dels för att jag inte kan förstå varför någon INTE skulle välja tygblöjor framför pappers-? Tygblöjor är fina, praktiska, förmånliga i användningen och det allra bästa: de gör så att blöjbytena blir mycket roligare. Såklart lägger jag hellre en superfin rävmönstrad blöja på min bebis än vitt pappersskräp. Ge tygblöjor en chans, det är inte det minsta jobbigt, vilket många brukar försvara sig med.
 Men, att inte kunna slänga använda blöjor i kallvattenhinken när man är utanför hemmet medför förstås ett nytt behov: någonstans att förvara de smutsiga blöjorna tills man åter är hemma och kan tvätta. En tillfällig, vattentät förvaringspåse helt enkelt. Medan Måns var ute och åkte vagn med sin pappa hann jag sy fem påsar lämpliga för ändamålet. 
 Materialet är PUL-tyg, som också används i vissa modeller av blöjskal, det vill säga tyg som ytbehandlats med polyuretanlaminering. Plast, förvisso, men återanvändbart och därför bättre än att använda engångsplastpåsar, och förstås vattentätt. För att lite piffa upp det vita PUL-tyget valde jag fem småmönstrade bomullstyger att dekorera påsarna med, rester från andra projekt. Blixtlåsen var sådana som jag redan råkade ha, några sprättade ur andra plagg, några nygamla (köpta från överskottslager). 


PUL-tygets mått i tillskärningsskedet 16 x 42 cm i enkelt tyg, bomullstyget 16 x 14 cm + sömsmåner. Blixtlåset är 16 cm lång. Den plastlaminerade sidan av PUL-tyget blir avigsida. 

Gör såhär:
1. Klipp ut alla delar. 
2. Märk ut nedre sömnadslinjen för bomullstyget på PUL-tyget, 15 cm från kortsidan (inkl. sömsmån). Placera räta mot räta och sy fast med raksöm. Vik rätt och pressa sömmen.
3. Sicksacka fast bomullstyget i PUL-tygets kortsida, kant i kant och så att tygen ligger slätt mot varann.
4. Sy fast blixtlåset i PUL-tygets kortsidor med 1 cm sömsmån, sy också genom bomullstyget. Sticka ner sömmarna.
5. Vik påsen dubbelt så att blixtlåset ligger 1,5 cm från övre vecket. Med påsens rätsida utåt, sy ihop långsidorna med 0,7 cm sömsmån. Tunna av hörnen genom att klippa bort "hundöron" från dem. 
6. Öppna blixtlåset, vänd påsen med avigsidan utåt, sy pånytt långsidorna med 1 cm sömsmån för att skapa en fransk söm. Vänd påsen rätt och den är klar att använda.

En fransk söm har alltså ingen slarvkant utan är sydd från båda hållen. Det är viktigt att komma ihåg att första sömmen sys med rätsidan utåt, alltså helt tvärtemot man annars skulle sy en förenande söm. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar