15 oktober 2015

Avmaskning


Avmaskning, gäller det katten eller stickningen? Stickningen denna gång. Jag har liksom för mig att de allra flesta alltid avmaskar sin stickning på samma vis. Man tenderar hitta ett sätt man trivs med och sen kör man bara på i samma spår. Personligen brukar jag avmaska genom att lyfta föregående stickade maska över den senast stickade, vilket kanske är det vanligaste. Men, nu som då hittar man ett mönster där man uppmuntras avmaska på ett annat sätt. "Så nymodigt", tänker man, som mormodern om tortillorna, för man inser att det är ju faktiskt rätt trist att alltid använda samma metod. Helheten är detaljerna. 
 Avmaskningen som presenteras här kallades något så osmidigt som "Elizabeth Zimmermans sydda avmaskning" där jag hittade den. 


Gör såhär: Efter att sista varvet är stickat, ta av garnet men spara en ända som motsvarar ungefär tre gånger längden av den kant som ska avmaskas. Trä garnet på en stoppnål (eller på en spetsig nål om du som jag inte ens efter en kvarts sökande hittar någon stoppnål i hela huset). Avmaskningen görs från rätsidan. Trä nålen genom de två första maskorna på stickan som om du skulle sticka dem aviga (se ovan). Dra igenom garnet och trä tillbaka nålen genom den första maskan och dra igenom garnet (se nedan). Peta av den första maskan. Fortsätt på samma vis. Denhär metoden ger en lös och stilig kant som gör sig alldeles särskilt bra ihop med rätstickade partier. 
2 kommentarer:

  1. Det finns en hel massa uppläggningar och avmaskningar i boken Cast on, bind off av Leslie Ann Bestor. Rekommenderar den boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för rekommendationen, ska kolla in den.

      Radera