18 februari 2016

”Oj vilken bra idé! Var får du allt ifrån?”


Design Eivor Nybäck, foto Kasper Gustavsson 

Kreativa människor får många idéer. Bra idéer och sämre idéer. Ibland tar det länge för en idé att födas och ibland sprutar idéerna ut som vatten ur en sprinkler och man hinner inte fånga upp alla och ge dem den tid de behöver innan det väller ut nya. Alla idéer behöver inte bli till något. En del idéer ska bara finnas till i tio sekunder. En del bra idéer tar man vara på och finslipar tills de blir utmärkta. Men också de bästa idéerna börjar sitt liv med tio sekunder av ovisshet innan de antingen förpassas eller går vidare i sin utveckling.

Kreativa människor har ibland idétorka. Då saknas det som kallas inspiration och som har kommit att betyda så mycket för så många i dagens idéspäckade samhälle. Vi gör inspirationscollage för inredningar, för stilar, för resor, för fester och livshändelser. Och inspirationen, var hittar vi den? Förr fanns den överallt, eller det finns den nog ännu, om man tar sig tid att leta överallt. I skogen, i färger och linjer, i tankar, i tidningar, i hus vi passerar, på marken, i grus, i tuggummin som klottrats fast i asfalt, i molnens form, ja, ni förstår. Inspirationen finns överallt, men nuförtiden letar de flesta inte överallt. De flesta letar på ett enda ställe. Det stället heter internet. 

Vi har växt in i en tid där internet uppmuntrar oss att samla inspiration och det finns utmärkta verktyg för det, Pinterest till exempel. Det är jättebra, det är som om man hade oändligt med anslagstavlor och oändligt med vackra bilder att nåla upp på dem och man behöver inte längre leta i tolv tidningar för att hitta en bild på exakt den väggfärgen man drömmer om. Man kan bara knacka in sökorden på google eller Pinterest och vips så bombarderas man av bilder på rum med just den väggfärgen - och elva andra väggfärger också, som också förtjänar sin plats på anslagstavlorna. 
 Till sist har man jättemycket mer inspiration än vad man behöver för man skulle ju bara ha en färg till dendär väggen som väntar på att målas om… Tre Pinterest-timmar senare har man lust att bygga ut huset, för att få plats med alla fantastiska färger och idéer. Vi har fått ett överflöd av inspiration, som av så mycket annat. 

Idéer behöver vi för att kunna skapa, och av att skapa mår vi bra, vi kreativa, händiga människor som älskar handarbete och design. Men, det finns en baksida. Baksidan när inspiration slutar vara inspiration och istället blir till kopiering och stöld.

Internet, kära internet, du som bjuder oss på allt vi behöver, både vad gäller idéer och inspiration. Hur har du inte förändrat vårt tänkande? Våra samveten börjar få svårt att känna igen vad som är hederligt och schysst, och vad som är något annat. För en stöld idag, en stöld över internet, är inte samma sak som att stjäla en tidning i en butik. Vi har blivit avtrubbade av alla tutorials som erbjuder oss, uppmuntrar oss att kopiera och berättar precis hur vi ska göra. Och visst är det fantastiskt? Men samtidigt blir det så oerhört svårt att veta var gränsen går. Gränsen mellan ”Tack för idén!” och ”Jag stjäl en bit av din själ nu och låtsas att den är min”. 

För att åskådliggöra vad jag menar, låt mig ta ett exempel:

Du vill skapa något. Du funderar på vilka material du har hemma. Tyger, garn, knappar. Du har ett överflöd av knappar, och det är ju inte mer än rätt att de kommer till användning. Du är händig på att virka också, det är en av dina favorittekniker. Och det är fortfarande helt okej, alla har vi knappar, vi har garn och många kan av oss kan virka. Det är bara för dig att sätta dig ner och börja på. Men vad ska du skapa? Du saknar inspiration och sätter dig istället vid datorn för att råda bot på problemet. Du söker inspirationen på internet, på google och på Pinterest och snart hittar du en bild på ett halsband som är gjort av gamla knappar som någon virkat runt. Halsbandet är jättefint. Vilken bra idé! tänker du. Och med bilden framför dig virkar du runt knapp efter knapp. Kanske är inte knapparna samma färg som på bilden, kanske är ditt garn grövre, tunnare eller mjukare. Men ditt halsband blir nog väldigt likt halsbandet på bilden och det blir jättefint. Det är klart att det blir fint, det var ju en sån bra idé detdär med att virka runt knappar på detdär sättet. Problemet är att du inte blev inspirerad, som du trodde, du blev skyldig till en stöld. Du kopierade rätt och slätt ett jättefint halsband som du såg på en bild. Du, som är så kunnig på virkning, såg ju hur det var gjort också, det var en enkel sak för dig. 


Design Eivor Nybäck.
Du bär halsbandet på en fest. En väninna tittar beundrande på det. 
”Men gud va snyggt halsband du har!” 
”Tack, jag har gjort det själv.” 
”Men oj, vad du är duktig!  Var från du alla idéer ifrån?” 

Svara då ärligt om du törs: ”Jo, just denhär idén och designen stal jag av en designer. En designer som hade jobbat länge kring sin idé om knappar och virkat och halsband. Hon testade olika lämpliga garn, olika grovlek på virknålen, olika maskor, picoter, stolpar och halvstolpar. Hon filade på halsbandets design, på knapparnas placering och finslipade allt tills halsbandet och designen blev just sådan som hon ville ha den. Ett utsökt exempel på hennes fingerfärdighet och finurliga idéer. Den idén stal jag.” Säg det bara, om du törs.

Du säger nog inte det, inte har du mage att stå och avslöja en stöld sådär bara på en trevlig fest. Du bara tackar för komplimangerna. Jovisst, du kan göra ett likadant halsband till din väninna också. Inte tar du så mycket betalt heller, ni är ju goda bekanta.

STOPP. Backa tillbaka. Det där var inte okej. 

Om du ville skapa något så borde du ha skapat något, du som är så händig. Om du fick en idé om att skapa ett halsband av knappar så skulle du ha gjort det - enligt din egen design, och förverkligat din idé. Ditt halsband hade sett annorlunda ut, helt unikt. Då hade du kunna säga till din väninna på festen ”Tack! Idén att skapa med gamla knappar är ju inte unik, men just denhär designen, den är min och den är jag stolt över.” 

Om det däremot var just detdär knapphalsband som du såg på internet som du ville ha, då borde du ha köpt ett av designern som tagit fram det, för det var hennes idé. Visa lite respekt. 

Det är en sak att inspireras, då lånar man en del av en tanke, en del av en idé och tillför sedan något eget, mixar och omformar tills man har skapat något nytt. Det är en sak att följa tutorials och mönster som är gratis, för där är det just det som är meningen. Det är en sak att följa köpta mönster, där har designern fått betalt, och det är okej.  Alla dessa tre är helt okej. Men det är en annan sak att kopiera någons produkt rakt av och kalla det för inspiration och kalla produkten och idén för sin egen.
 Man kan inte patentera idéer. Det är för att de kan poppa upp lite när som helst och var som helst i huvudet på vem som helst. Men de poppar aldrig upp spontant samtidigt som man tittar på en bild av något som någon annan skapat och beslutar sig för att kopiera det. Då är det inte inspiration, då är det stöld. 

Halsbanden på bilderna har Eivor Nybäck skapat. Hon, liksom andra designers och hantverkare med unika fantastiska idéer, förtjänar din respekt. För du värdesätter väl hantverk och design? Det är ju det du brinner för. Dina idèer är värda samma respekt. Men kopiering och stöld är inte värt ett jota.


Design Eivor Nybäck.

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Och riktigt läckra halsband!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag kände att det var dags att säga till om något som stört mig länge. Och ja, Eivors halsband är underbara. :)

      Radera