28 februari 2016

UtdragsspetsarUtdragsspets är ett samlingsnamn för spetsar som skapats genom att man ur ett bottentyg dragit bort utvalda varp- och/eller inslagstrådar. Bottnarna är vanligen av linne men också bomullsbottnar förekommer. Det finns många undergrupper bland utdragsspetsar vilket gör att de kan se ut på en mängd olika sätt. Hålsöm eller hålsömsspets är andra namn för utdragsspetsar.


Vid förra sekelskiftet blev det vanligt att blivande brudar dekorerade sängkläder, skjortor och accessoarer med hålsömsspetsar. De vackra handarbetena blev till friargåvor. Hålsömsspetsar görs på grovt eller tunt tyg, där varp och inslag har motsvarande antal trådar. Trådar dras ut på en eller bägge ledderna och de kvarvarande fixeras med små, små stygn. Geometriska figurer är vanliga motiv men det förekommer allt från enkla utdragssömmar bestående av rutor till rika originella konstsömmar.


Hardangerspets eller hardangersöm är en slags hålsömsspets där både varp- och inslagstrådar har dragits ut på större partier, så att ett glest nät bildas av kvarvarande trådar. Hardangersöm bygger på kvadratiska mönster och sys traditionellt på relativt tät linnebotten. Tillsammans med hålsömmen skapas motiv med plattsöm.


Näversöm är en hop- och utdragsspets på linnebotten. Den sys traditionellt sett med några olika basstygn med ett broderigarn anpassat för bottnens grovlek. Från linnebottnen dras både varp- och inslagstrådar ut. Namnet näversöm kommer från att linnet ursprungligen spändes ut på ett näverflak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar