15 februari 2016

Tigermössan


Till julen stickade jag en rävmössa till min bebis Måns. Kusin Otto ville också ha en djurmössa, och eftersom mamman gillar senapsgult började jag planera och fundera på gula djur. Giraff, kanariefågel, tiger? En tiger fick det bli. 
 Rävmössan stickades helt i Drops Eskimo, som blivit något av ett favoritgarn. Just nu innehåller de flesta uppdaterade garnfärgkartor ockra-, senaps- eller tigergult. Men inte Drops Eskimo, och deras knallgula ville jag inte sticka i. Garnaffärspersonalen rådde mig att använda dubbla trådar Drops Nepal istället, men det var inget fungerande råd. För att ersätta ett tjockare garn med dubbla trådar av ett tunnare behöver det tunnare ganska exakt motsvara hälften av det grövre. Av Eskimo går det 50 m på 50 g, av Nepal går det 75 m. Följdaktligen blev provlappen med dubbla trådar Nepal alldeles för bökig. 
 Jag löste problemet med att gräva fram Novitas Sju Bröder ur mitt garnlager. Av det går det 100 m på 50 g. Det är ett betydligt stickigare garn än Eskimo, men emedan Otto ändå ville ha bomullsfoder i sin mössa så fick det bli Sju Bröder till de gula partierna och Eskimo till de vita och svarta. 

Mönstret på tigermössan är mitt eget och tillkom efterhand jag stickade. 


Både örlapparna och tigeröronen formades med förkortade varv


Näsan är stickad i efterhand och ögonen är broderade med langettstygn. Det lilla vita broderade blänket i ögat gör blicken levande.


 Såhär glad blev Otto åt sin mössa.


Men vad är detta? Tigerspår i snön?Alldeles riktigt, en beige tiger släntrar iväg på äventyr.4 kommentarer: