4 maj 2015

En förklädd korsett

Under flera år har jag sporadiskt samarbetat med en konstfotograf kring ett projekt om starka kvinnor. Min uppgift är att klä de sex karaktärerna i teatraliska dräkter som alla utgår från korsetter. Korsetterna som genom tiderna kontrollerat kvinnokroppens form blir en kontrast mot karaktärernas styrka. I lördags var det dags för fotografering av karaktär nummer fem, en dansös med inspiration från 1780-talet.
 Tanken med kläderna är att förmedla rollens styrka och personlighet men i dethär fallet skulle även den historiska tidsperioden karaktären var inspirerad av synas, decenniet 1780. Så långt som möjligt jobbar jag i återvunnet material. Eftersom en korsett kräver väldigt många tillverkningstimmar valde jag denna gång att istället för att producera en helt ny korsett, förklä en som jag tidigare tillverkat. Till vänster korsetten som fick bli stomme, till höger skissen på en 1780-talskorsett och den nya förklädda korsetten under fotograferingen.

Bilden till vänster tagen av Julia Lillqvist. Hår: Maris Ekofrisering/Pernilla Lamminen, makeup
Tanja Cederblom, modell Nina Snellman. Bilderna till höger: hår och makeup Sabina Segerström.

Utgångsläget blev således en 1910-talskorsett från tidigare projektet White Trash. Det var en hel del som behövde ändras, längden, formen nedan om midjan och axlarna. Det kändes lite som när mössen och fåglarna i Askungen planerar vad som ska ändras på den gamla balklänningen.
 Till höger på de små bilderna finns glimtar av resultatet. Korsettens nedre del kläddes helt enkelt över med svart trikå och blev således osynlig under modellens shorts. En ny framplatta fästes utanpå planschetten och en ny nedredel med flikar i 1780-talsstil fästes från midjan neråt. Breda axelband med rosetter adderades och rätt snart var utrsprungskorsetten oigenkännelig - precis enligt planerna. Utöver korsetten fick modellen bära ett bar svart shorts med nygjord spetsbakdel, svarta tunna vintagehandskar, pärlsmycken och vita strumpbyxor som för att få en persikoton färgades i en blandning av vatten, roiboste och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar