20 maj 2015

Sockor av väggrana


Gamla vävda väggranor existerar i överflöd på loppisarna. För länge sedan var de moderna att ha på sina väggar, där de också fyllde en funktion, de förbättrade ackustiken i rummet märkbart. Men numera är de flesta förpassade till vindar och just loppisar, känns det som. De gamla ranorna är dock utmärkta inspirationskällor när det kommer till mönster att återbruka i nya produkter. 


Denhär käcka ranan härstammar troligen från sjuttiotalet. Den är vävd av yllegarn på bomullsvarp i ripsbindning och har ett färggrannt grafiskt mönster bestående av tandade ränder, prickar och linjer. Mönstret tycker jag är fantastiskt snyggt, men färgerna är kanske inte mitt första val, dock har de en viss charm i sin kraftighet. 


Ranan inspirerade till ett par färggranna sockor, där mönstret är en fri tolkning av det ursrpungliga, och där en del av färgerna är utbytta till mer diskreta nyanser. Garnet är Gjestal Maija och färgerna är de som råkade finnas hemma från tidigare projekt. Maija är ett förhållandevis tunt och rätt löst tvinnat garn, så det är inga slitstarka sockor, snarare finsockor. Sådana man tar med sig när man går på besök hos någon som har gamla trägolv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar