28 september 2015

Sticka Purmoblå blommor


Långt från havet ligger Purmo. Likväl talar man om Purmoblått. Purmo, en del av Pedersöre, innan 1977 sin egen kommun. Både när man talar om traditionella granntäcken och om folkdräkten från orten kommer man i kontakt med färgen. Purmoblått. Som om blått hörde mera till Purmo än till andra orter. Kanske var det så, färgerna, medans de ännu färgades på ort och ställe i stora grytor, tenderade väl att genomsyra ett helt grannskap när någon väl kom fram till ett recept som gav ett bra resultat. Kanske var man i Purmo extrabra på att färga blått. Kanske med hjälp av vejde och dryckna mäns urin, som ett traditionellt växtfärgningsrecept beskriver. 



Dethär stoppatäcket (stoppade/vadderade täcket) finns på Ålidens hembygdsmuseum i Purmo. Mönstret och färgerna tilltalar mig oerhört. Mörkblått med små rödvita blommor. Är det just Purmoblått, vem vet... Det är vackert, hursomhelst, en underbar kattun - dvs. ett småmönstrat tryckt bomullstyg. Det inspirerade till ett stickningsdiagram, till ett mönster av Purmoblå blommor. Översta bilden visar hur det fortlöpande mönstret ser ut. Nedan, en läcker bård, 19 varv hög och med en rapport på 14 maskor. Nederst själva rapporten, 14 varv, 14 maskor. Sköna Purmoblå blommor. Kanske får de pryda oket på någons kommande hösttröja? Eller varför inte vända bården på höjden och låta den löpa längs med en vante. En grytlapp som blir julklapp till någon som härstammar från trakten, eller skaften på varma långa stövelsockor. Möjligheterna är många, antar ni utmaningen, Purmobor och andra?



1 kommentar:

  1. Hej o tack för detta mönster. Snubblade över denna sida av en slump. Ska testas på sockskaft tror jag. Så Purmobo jag är och har barn födda i Thailand med dessa färger i sin flagga! Tack igen!

    SvaraRadera