6 maj 2015

Intarsiastickning, del 1

Avigsidan av en pågående intarsiastickning

Det finns tre vanliga tekniker när det kommer till flerfärgsmönsterstickning: färöstickning, intarsiastickning och mosaikstickning. Beroende på mönster och motiv är den ena mer lämplig än den andra. När man stickar rätstickning fram och tillbaka med ett centrerat mönster (som alltså inte löper hela vägen från sida till sida) är intarsiastickning en utmärkt metod. 
 I intarsiastickning används ett litet nystan per färgfält på varvet, också till bottenfärgen behövs flera nystan. Vid färgbyte (i skarven mellan färgfälten) är det viktigt att se till att garnen krokar om varandra, annars bildas det hål. Det kräver inte att man snor dem flera varv utan allra bäst blir det om man helt enkelt låter garnen "ta varann i armkrok". 
 Med många små nystan kan det bli väldigt knutigt och trassligt på baksidan, så det gäller att hålla god ordning från början. Det underlättar om man gör små nystan åt sej som kan hänga med och inte trasslar in sig lika lätt. Den bästa metoden för detta är att göra små rosettnystan i form av åttor på följande vis:


Gör en grov uppskattning över hur mycket garn som behövs, hellre lite för mycket så slipper du onödiga skarvar. 


Nysta garnet runt två fingrar i formen av en åtta, notera korsningarna. 



Sista ändan av garnet viras runt mitten av rosetten som ett omtag och fäster korsningarna på plats (trä in garnändan under omtaget).

Små rosettnystan
Genom att dra i startändan lösgörs en lagom lång bit åt gången medan resten av det lilla nystanet hålls på plats tack vara omtaget. Inget onödigt trassel.

Här hittar man en bra beskrivning på hur mosaikstickning används. Metoden behövs t.ex. när man rundstickar men har ett motiv som inte löper hela varvet. Färöstickning används när mönstret är fortlöpande längs hela varvet. Då löper färgen som inte används hela tiden med på avigsidan av stickningen, då kan det se ut som på bilden nedan. Viktigt är att det inte blir för långa glapp av garnändor på avigsidan, detta kan man motverka genom att ungefär var tredje maska sno garnet som inte används om garnet som används. Sno hela tiden i samma riktning för bästa resultat.

Färöstickning, avigsida

6 kommentarer:

  1. Jag vill sticka en Bamsetröja åt min systerson men vill inte sticka den i delar och sen montera den utan hellre i top-down raglan. Hur gör jag då intarsia delen? Skulle inte vilja flerfärgssticka den, blir så tjockt på magen då.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Här är en länk till hur man stickar intarsia som rundstickning, hoppas du får hjälp av den, tycker sjäkv den är tydligt i både ord och bild. http://talamodspasen.blogspot.fi/2010/09/har-kommer-en-beskrivning-pa-hur-man.html

    SvaraRadera
  4. Tänkte själv söka efter den där sidan, har sett den tidigare. Men avfärdade den med tanke på att jag ska sticka långa partier med färger. Jag ska testa! Jag sökte på youtube också men blev inte klokare där. Nå jag ska testa!

    SvaraRadera
  5. Jag känner inte till något annat sätt att kombinera rundstickning och intarsia, funderade oxå innan jag gjorde ponnyn om jag skulle använda mej av denhär tekniken, då jag hellre hade stickat runt och bara räta maskor än fram och tillbaka. Jag beslöt slutligen att det nog skulle gå snabbare och vara lättare att sticka fram och tillbaka och sy ihop delarna i efterhand, just pga det stora motivet med långa rader och många färgbyten.

    SvaraRadera
  6. Jag stickar en provlapp nu och hur jag än tänkte så fick jag inte tålamodspåsens teknik. Det blir ju långa flotteringar då eftersom det är många maskor med ena färgen innan nästa kommer.. Det ville jag ju undvika genom att använda intarsia. Men så hittade jag på youtube hur man gör. Man gör wrap and turn och vänder och stickar varannat varv avigt och varannat rätt. Fungerar inte helt smärtfritt för mig men det kan bero på att jag också använder magic loop och varvets början blir mellan stickorna och därför blir det hål och mindre snyggt vid vändningarna. Men bra med provlapp, kan testa lite olika saker innan jag ger mig på tröjan.

    SvaraRadera