22 mars 2016

Ärtpåsar av resttyg


Ärtpåsar är roliga och smarta leksaker som passar att stapla, kasta och balansera. Enkelt gör man egna ärtpåsar av resttyger och stuvar i glada färger. Till dessa använde jag rektangulära tygbitar med måtten 30x15 cm. Man bör välja täta tyg, vanliga bomullstyg funkar jättebra. Glesare vävda tyg eller trikå kan fodras med tunt bomullstyg. Gör man ärtpåsar till bebisar och små barn gör man klokt i att sy dubbla sömmar så säkrar man att inga ärtor rymmer trots omild behandling. 
 Skär till tygbiten i rätta mått, vik den på mitten och sy ihop i bägge sidorna. Tunna ur hörnen genom att klippa bort överflödig sömsmån innan påsen vänds och pressas. Det blir enklast att stänga påsen senare om man i detta skede viker och pressar in 1 cm sömsmån längs öppningen.  


En påse ekologiska matärter på 500 g räcker till att fylla tre ärtpåsar i denhär storleken. Hitta en lämplig köksattiralj att mäta med, t.ex. en kaffemugg, så får alla påsar lika mycket fyllning.


Fyll påsarna och sy ihop öppningen riktigt nära den vikta kanten. Mixa mönstrade och släta tyger så blir ärtpåsarna rena godbitarna att titta på och leka med. Påskfärger blev det här. Ärtpåsarna är gjorda i restmaterial från kostymerna till pjäsen Pippi Långstrump som går på Wasa Teater i vår. 


1 kommentar: