19 mars 2016

Guldklimpar i knappskrinetI månget syrum finns ett skrin eller en låda med gamla knappar. Det är blandade knappar, olika storlekar, färger och former. Olika många av varje sort. Varifrån har de egentligen alla kommit? Några är kanske reservknappar som följt med nyinköpta plagg utifall att en ordinarieknapp skulle lossna. En del är felköp som ersatts med andra lämpligare knappar och därför blivit över. Några är urgamla och har följt med ärvda syskrin eller blandade skattkistor från loppis. En del har sprättats loss från plagg som kasserats. Vissa har glömt sin historia. 
 Det är roligt att ta en titt bland alla knappar när ett nyligen färdigsytt eller färdigstickat plagg ska få sin slutfinish. Av någon anledning brukar det dock oftare fyllas på i knappskrinet än minska. Dessutom verkar knapparna som finns kvar bli mer och mer udda. Men, det finns ett enkelt sätt att få udda knappar att bli hela serier igen - man sprejmålar helt enkelt ett gäng lika stora knappar i samma färg. 


En sak bör man dock tänka på när man syr fast knapparna på sina alster, det är att sprejade plastknappar inte är tvättäkta. Har man inte denna info i bakhuvudet och kastar sitt plagg i maskinen kan det bli en besvikelse när man tar ut det och färgen delvis lossnat. (Se skillnaden mellan bilden ovan före tvätt och bilden nedan efter tvätt.) Är man däremot medveten om detta kan man antingen välja att handtvätta plagget och slippa problemet, eller se slitaget som en vacker patina. Då är det fiffigt att också tänka på vilka färger knapparna har innan man sprejar dem, eftersom den färgen blir en del av patinan.


Svarta knappar med guldfärg får vacker patina efter ett varv i tvättmaskinen, speciellt om de har grov struktur. Hur mycket färgen lossar varierar från knapp till knapp. Blanka plastknappar lossar mer färg och räfflade liksom konkava knappar lossar mindre. 
 Använd ekologisk sprejfärg så spar du på miljön och på ditt eget välmående. 

 

1 kommentar:

  1. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.
    _______
    Fashions

    SvaraRadera