3 mars 2016

Blommor som aldrig vissnar


Att omge sig med blommor höjer livsglädjen. Levande blommor ger vårenergi just nu, men blommor som aldrig vissnar ger energi året om. Det här fantastiska lapptäcket med yllebroderier finns på Textilmuseum Tant Vanja i Dalsland, Sverige. Brodösen hette Karen Oline Edvardsen och levde i Norge 1840-1920. Man kan föreställa sig att hon broderade dessa lappar under en lång tid. Skira blommor, kraftigt ogräs, rönnbär och maskrosor blir tillsammans till ett enda stort konstverk.


Denhär idén tycker jag man kan använda om man gillar att göra små broderier eller broderiprover. Det går utmärkt att ta till vara vadmal från gamla ytterrockar att använda som broderibotten. Leta på loppisar och vindar. Låt det bli ett evighetsprojekt som dels är ett skissblock för broderiprover, dels ett livsverk som följer dej in i framtiden och knyter an till de stunder som snart är historia.
 På Textilmuseets webbsida kan man ta en närmare titt på lapptäcket. Varje block är tydligt fotograferat från rätsidan och från avigsidan, för den som vill undersöka medaljens baksida. Det kan nämnas att även baksidan är så välarbetad att man ibland har svårt att se skillnad på rätan och avigan. 
 Har ni vägarna förbi Dals Rostock ska ni såklart vända in på Textilmuseet och hälsa på Kerstin och hennes hund Hanna. De visar er gärna runt och berättar om sin fina samling som växt fram ikapp med Kerstins stora intresse - textilier. Det är något alldeles speciellt att tala med människor som förverkligat sina drömmar. 

Textilmuseum Tant Vanja
Brunnsvägen 42
Dals RostockInga kommentarer:

Skicka en kommentar